fbpx

Tagged: Божиќ

bozhikj 0

Почнува Божиќниот пост: Еве во кои денови се пости без масло, а во кои се јаде риба!

За православните христијански верници кои се водат според стариот Јулијански календар почнува шестнеделниот божиќен пост. Трае 40 дена, но не е строг како Велигденскиот пост. Христијанскиот пост е воведен по примерот на Исус Христос,...

0

Кога и зошто луѓето започнале да украсуваат елка?

Зимзеленото дрво било антички симбол на животот во зимските денови. Римјаните ги украсувале своите куќи со зимзелени гранки во текот на Новата Година, а древните жители од Северна Европа ги сечеле зимзелените дрва и...