fbpx

Tagged: воспитување

dzeparlak za deca 0

Џепарлакот за децата не треба да биде ниту уцена ниту мито

Кога родителите му даваат џепарлак на своето дете, го учат на одговорно финансиско однесување и на тоа како да раководи со парите. Но, често постои двоумење за тоа кога е детето доволно големо за...

devojche so shminka 0

Исповед на една мајка: Родители-шминкери, што правите со сопствените деца?

Родители-шминкери посебна категорија, настаната последниве десеттина години, во константен пораст, се карактеризира со сѐ повеќе пореметени односи, модели на учење и убивање на детството и она што тоа со себе го носи, односно создавање...

majka i deca 0

Вака започнува упропастувањето на децата

Каде исчезнаа луѓето кои сакаат детето да им биде добар човек, искрен и посветен пријател… Ѝ се јавувам вчера од работа на мојата најстара ќерка и разговорот тече отприлика вака: – “Среќо, како си,...

majka i dete 0

Психолог: Постојат 5 типови мајки – сите нивни предности и недостатоци

РАМНОТЕЖАТА Е ВАЖНА Мајките мораат да им постават правила на децата, но и да ги прифатат како посебни индивидуи со цел да ја развијат својата независност и да израснат во самосвесни луѓе. Секоја мајка...

malo momche 0

Зошто е потешко да воспитувате момчиња: Истакнат невропсихолог предупредува и споделува 4 најважни совети за родителите!

Дали знаете дека момчињата потешко го поднесуваат стресот и се помалку отпорни на невропсихијатарски нарушувања, како нарушување на вниманието и аутизам? Се верува дека синовите треба помалку да ги мазиме и од нив се...

играчки 0

До кога играчките ќе се делат на машки и женски?

Половите стереотипи се создаваат кај децата уште од најрана возраст. Децата учат дека постојат разлики помеѓу момчињата и девојчињата и тие разлики се потенцираат и зголемуваат уште повеќе како што децата растат. А сѐ...

0

Експертите советуваат: никогаш не треба да го удирате детето!

Родителите имаат многу начини за дисциплинирање на своите деца. Некои родители претпочитаат да користат вербални методи, додека други сметаат дека повременото удирање нема да ги повреди нивните деца. Истражувањата покажуваат дека удирањето е еден...

0

Дури 90% од децата во предучилишна возраст користат медиуми без надзор од родителите

Може да се каже дека денес децата ги одгледуваат медиумите и екраните, а не самите родители. Сето ова може да стане сериозен проблем ако децата гледаат без надзор и со родителите не разговараат за...