fbpx

Tagged: породување

raganje bebe 0

“Епидемија” од царски резови: Непотребно изложување на ризик

Бројот на породувања со царски рез се дуплира во последниве години и во некои земји достигна до размер на епидемија, објавиле докторите во списанието Lancet. Милиони жени секоја година себеси и своето бебе се...

ragjanje bebe 0

“Lotus Birth” – пракса која се применува по породување

Светската Здравствена Организација препорачува одложување на сечењето на папочната врвка (барем после 1 минута по раѓањето на бебето) за подобрени здравствени резултати кај мајката и бебето. Но некои луѓе ја одложуваат оваа процедура за...

bremena zena 0

Време е да престанеме да зборуваме за “природно” породување

Ако прашате 1 милион жени во светот да дефинираат што е всушност “природно” породување ќе добиете 1 милион различни одговори. За некои “природно”,  значи тивко породување во вода во домашни услови со бабица. За...