fbpx

Tagged: развој

dete so tablet 0

Контактот со луѓе и мајчиниот јазик се неопходни за нормален развој на децата!

Сигурно на секој му се случило, да му даде на своето мало дете мобилен телефон или таблет да се занимава, со цел да биде мирно некое време. И тогаш постепено тоа почнува да преминува...

0

Тоа сум јас? – Дури на 1 година децата се препознаваат во огледало

Децата почнуваат да прават долгорочни сеќавања кога ќе почнат да зборуваат, но на околу 7 години, најраните спомени исчезнуваат. А до првата година, бебето секогаш се изненадува кога ќе се погледне во огледало. Луѓето...

0

Држењето во раце влијае позитивно на развојот на мозокот на бебето

Науката докажа дека не постои премногу кога станува збор за држење во раце и галење на вашето бебе. Една нова студија покажува дека честото милување и држење во раце на вашето бебе има големи придобивки...

0

Дури 90% од децата во предучилишна возраст користат медиуми без надзор од родителите

Може да се каже дека денес децата ги одгледуваат медиумите и екраните, а не самите родители. Сето ова може да стане сериозен проблем ако децата гледаат без надзор и со родителите не разговараат за...

аутизам 0

Препознајте го аутизмот на најрана возраст

Аутистичното нарушување е развојно нарушување кое го има кај речиси 15% од децата (околу еден на секои 68). Додека аутизмот е присутен во сите расни, етнички и социоекономски групи, се јавува 4.5 пати почесто...