fbpx

Tagged: религија

bozhikj 0

Почнува Божиќниот пост: Еве во кои денови се пости без масло, а во кои се јаде риба!

За православните христијански верници кои се водат според стариот Јулијански календар почнува шестнеделниот божиќен пост. Трае 40 дена, но не е строг како Велигденскиот пост. Христијанскиот пост е воведен по примерот на Исус Христос,...

0

Паричка се врти на Василица, а не на Бадник!

Една од дилемите на која се дискутира секоја година во Македонија, помеѓу православните христијани е дали паричка треба да се врти на Бадник или на Василица. Според христијанскиот обичај, паричка во мазник се става...