fbpx

Tagged: сонце

sonce 0

Сонцето го менува својот облик, а не знаеме зошто

Според најновото истражување објавено во списанието Astrophysical Journal, на секои 11 години Сонцето расте и се смалува за 1 до 2 километри. Може да се рече дека тоа “дише”, иако многу полека. Тоа се...

0

Зошто ни е потребен витамин Д?

Витаминот Д или калциферол припаѓа во групата витамини растворливи во масти и е особено важен за правилен раст и развој на телото. Витаминот Д се синтетизира во организмот во присуство на сончевата светлина. Покрај...

0

Не претерувајте со кремите за сончање кај децата!

Според најновите истражувања се проценува дека речиси 50% од препаратите за сончање се опасни. За тоа највиновни се две опасни состојки – оксибензон и ретинол палмитат. Овие состојки треба да се избегнуваат и доколку...

0

Дерматолозите советуваат: како да излечите изгореници од сонце

Сите ја знаеме важноста на кремите со заштитен фактор, но понекогаш и покрај нашите најдобри напори, се случува да се појават изгореници од прекумерното изложување на сонце. Еве што советуваат дерматолозите кога станува збор...